Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Οι δυο τελευταίοι ομιλητές της αυθεντικής γλώσσας του Μεξικό δε μιλιούνται μεταξύ τους !

Δυο ηλικιωμένοι που ζουν σε ένα χωριο μπορούν και μιλούν την αυθεντική γλώσσα του Μεξικό, μόνο που δε μιλιούνται μεταξύ τους!
Και ενώ οι γλωσσολόγοι θρηνούν κάθε δυο εβδομάδες το «θάνατο» μιας τοπικής διαλέκτου, οι τελευταίοι ομιλητές της γνήσιας διαλέκτου του Μεξικό δεν μιλιούνται!

Η γλώσσα του Ayapaneco ήταν η γλώσσα του Μεξικό πριν ακόμα φτάσουν εκεί οι Ισπανοί κατακτητές, από τους οποίους κατάφερε να σωθεί και να διατηρηθεί για πολλά χρόνια. Εν έτει 2011, οι μόνοι ομιλητές αυτής της γλώσσας που βρίσκονται εν ζωή είναι δυο άντρες στο χωριό Αγιάρα στα τροπικά πεδινά της πολιτείας Ταμπάσκο. Οι δυο τους μένουν σε απόσταση 500 μέτρων ο ένας απ'τον άλλο μόνο που...δεν μιλιούνται! Ο 75χρονος Μανουέλ Σεγκόβια (φωτο) και ο 69χρονος Ισίντορο Βελάσκεθ είναι οι μόνοι που γνωρίζουν άπταιστα την ακριβή γλώσσα των προγόνων τους, όμως αρνούνται κατηγορηματικά να μιλήσουν ο ένας στον άλλον.

«Δεν έχουν πολλά κοινά μεταξύ τους», λέει η Ντανιέλ Σούσλακ, μια ανθρωπολόγος, η οποία ασχολείται με τη γλώσσα τους.

Οι μόνοι που καταλαβαίνουν τον Σεγκόβια είναι η γυναίκα του και τα παιδιά του που ξέρουν όμως μόνο λίγες λέξεις. Ο Βελάσκεθ μέχρι και πριν 10 χρόνια μιλούσε στη διάλεκτο αυτή με τον αδερφό του, ο οποίος όμως πέθανε.

Σε όλο τον κόσμο, διάλεκτοι εξαφανίζονται συνεχώς με το θάνατο των γηραιότερων ανθρώπων και την επικράτηση της νόρμας, της επίσημης γλώσσας κάθε κράτους. Μόνο στο Μεξικό, οι γλωσσολόγοι υποστηρίζουν ότι τα επόμενα χρόνια απειλούνται με εξαφάνιση τουλάχιστον 350 τοπικές διάλεκτοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου