Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Oργάνωση του συστήματος Υγείας μέσω του υγειονομικού χάρτη


Ο πρώτος υγειονομικός χάρτης της χώρας, ο οποίος αναμένεται να δώσει λύση στην οργάνωση του συστήματος Υγείας, παρουσιάστηκε σήμερα, σε ειδική εκδήλωση, από την πολιτική
ηγεσία του υπουργείου.

Πρόκειται για ένα διαδικτυακό σύστημα καταγραφής και διαχείρισης δεδομένων υγείας, που θα παρέχει τη δυνατότητα έγκυρης αποτύπωσης της κατάστασης της υγείας και των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα.

Όπως είπε ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, «με την ολοκλήρωση του υγειονομικού χάρτη προχωράμε στο επόμενο βήμα, που είναι η έναρξη του κοινωνικού διαλόγου για τις επικείμενες συγχωνεύσεις νοσοκομείων. Τα 137 νοσοκομεία είναι πολλά και καταδεικνύουν τον ανορθολογισμό που επικρατούσε. Την 1η Απριλίου θα ξεκινήσει ο διάλογος για τις συγχωνεύσεις και την 1η Ιουλίου θα ανακοινωθούν οι σχετικές αποφάσεις».


Το σύστημα του υγειονομικού χάρτη θα εξασφαλίζει:

-Τη συστηματική συλλογή δεδομένων, άμεσα ή έμμεσα σχετιζομένων με την υγεία και την πρόνοια.

-Την επεξεργασία και ανάλυση δεδομένων που αφορούν την κατανομή, χρήση και επάρκεια πόρων υγείας και πρόνοιας, την χρήση των υπηρεσιών και την κατάσταση της υγείας του πληθυσμού.

-Τη διάθεση δεικτών και δεδομένων σε διάφορες κατηγορίες χρηστών (πολίτες, ερευνητές, επαγγελματίες υγείας και πρόνοιας, στελέχη δημόσιων υπηρεσιών, ΥΥΚΑ), βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων πρόσβασης.

Παρουσιάζοντας τους δείκτες του Υγειονομικού Χάρτη, ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Γιάννης Κυριόπουλος, στάθηκε ιδιαίτερα σε αυτόν που καταγράφει τους παράγοντες κινδύνου για την υγεία, καθώς τα στοιχεία επιτρέπουν κάποια αισιοδοξία.

Το κάπνισμα κατέχει μεν την πρώτη θέση με 35,8%, παρουσιάζει όμως σημαντική μείωση την τελευταία πενταετία (46,5% το 2006).

Ακολουθεί η καθημερινή χρήση αλκοόλ με 10,1% (12,2% το 2006). Ενθαρρυντικά είναι επίσης, τα στοιχεία για την κατανάλωση κόκκινου κρέατος (από 8,6% το 2006 μειώθηκε στο 3% το 2011), απασιόδοξα, όμως, για την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (5 μερίδες ημερησίως) 6,8% από 11,9% το 2006.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου