Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Ευεργετική τροφή τα σαλιγκάρια

Χρησιμοποιούνται ακόμα και για την παρασκευή φαρμάκων

Αποτελούν εκλεκτό έδεσμα από την εποχή της Μινωικής Κρήτης, έχουν κατακτήσει τη δική τους θέση στις ευρωπαϊκές γκουρμέ κουζίνες, ενώ συχνά χρησιμοποιούνται για την παρασκευή φαρμάκων, ακόμα και καλλυντικών.
Ο λόγος για τα σαλιγκάρια που συγκεντρώνουν πολλά οφέλη για
την υγεία. Τα 100 γρ. έχουν μόλις 60-90 θερμίδες λιγότερες από το κρέας διάφορων ψαριών, πτηνών και θηλαστικών, βοηθώντας στη διατήρηση της σιλουέτας.



Το περιεχόμενο σε πρωτεΐνη είναι υψηλό και κυμαίνεται από 10% έως 16%, ενώ οι συγκεντρώσεις σε νερό φτάνουν το 73-89%. Το λίπος των σαλιγκαριών είναι ωφέλιμο, καθώς παρέχει στον οργανισμό τα ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία θεωρούνται απαραίτητα, καθώς ο ανθρώπινος οργανισμός, μη μπορώντας να τα συνθέσει, πρέπει να τα λάβει με τη διατροφή του.



Παρεμποδίζουν την αθηροσκλήρωση και τη θρόμβωση και έχουν αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις, δρουν προληπτικά σε αλλεργίες, κατάθλιψη και άλλες ασθένειες του νευρικού συστήματος.



Όσον αφορά τα μέταλλα, το κρέας των σαλιγκαριών αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου, φωσφόρου, μαγνησίου, καλίου και νατρίου. Ορισμένοι ερευνητές προτείνουν την κατανάλωση σαλιγκαριών ως εναλλακτική πηγή ασβεστίου και φωσφόρου, δύο πολύ σημαντικών συστατικών για την ανάπτυξη των οστών.



Το κρέας των ειδών αυτών αποτελεί καλή πηγή σεληνίου, το οποίο έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προστατεύοντας από καρδιοπάθειες και ίσως από τον καρκίνο του προστάτη, συμβάλλοντας, επίσης, στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και του ανοσοποιητικού συστήματος.



Σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές έρευνες, χημικές ουσίες (λεκτίνες) που απομονώθηκαν από το είδος Helix Pomatia μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην πρόβλεψη και την έγκαιρη διάγνωση των μεταστάσεων σε ορισμένες περιπτώσεις καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού, των ωοθηκών, του οισοφάγου, του εντέρου και του προστάτη.



1 σχόλιο:

Dimitris Kakouris είπε...

Δείτε επίσης την πιο πλήρη ιστοσελίδα για τα σαλιγκάρια, και της σαλιγκαροδρομίες.
http://www.snail-olympics.com/
Καλή διασκέδαση

Δημοσίευση σχολίου