Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Εκατοντάδες νέοι πλανήτες!


   Όχι έναν, όχι δύο, αλλά 1.235 νέους πλανήτες ανακάλυψε το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler, από τους οποίους οι 54 μάλιστα βρίσκονται στη λεγόμενη κατοικήσιμη ζώνη! Ο αριθμός είναι «αδιανόητος», δεδομένου ότι μέχρι σήμερα είχαν ανακαλυφθεί μόνο δύο φιλόξενοι εξωπλανήτες.
Η ύπαρξη των εκατοντάδων εξωπλανητών που ανίχνευσε το Kepler
στον ένα χρόνο λειτουργίας του δεν έχει επιβεβαιωθεί. Σύμφωνα όμως με τον Ουίλιαμ Μποράκι, επικεφαλής της προσπάθειας, οι ενδείξεις αναμένεται να επιβεβαιωθούν τουλάχιστον στο 80% των περιπτώσεων.
Βέβαια το να βρίσκεται ένας πλανήτης σε αυτή τη ζώνη δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει εκεί ζωή -ένα καλό παράδειγμα από τη γειτονιά μας είναι ο Άρης.
Μέχρι την Τετάρτη, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων εξωπλανητών ανερχόταν στους 519. Το Kepler θα μπορούσε τώρα να τριπλασιάσει το σκορ, μια μεγάλη επιτυχία αν σκεφτεί κανείς ότι το τηλεσκόπιο εξέτασε μόνο το ένα τετρακοσιοστό του ουρανού, στη κατεύθυνση των αστερισμών του Κύκνου και της Λύρας.
H κατοικήσιμη ζώνη ορίζεται ως η απόσταση από ένα άστρο στην οποία ένας πλανήτης μπορεί να διατηρεί υγρό νερό στην επιφάνειά του, αν όχι διαρκώς, τουλάχιστον για ένα τμήμα του έτους. Χονδρικά, η NASA θεωρεί φιλόξενες τις θερμοκρασίες που κυμαίνονται από τους -18 μέχρι τους 93 βαθμούς Κελσίου.
Το 68% των υποψήφιων εξωπλανητών του Kepler έχουν μέγεθος συγκρίσιμο με τη Γης, και ανάμεσά τους βρίσκονται οι πρώτοι δύο που έχουν μικρότερο μέγεθος.
Ωστόσο, από τους 54 δυνητικούς πλανήτες στην κατοικήσιμη ζώνη, μόνο πέντε έχουν μέγεθος συγκρίσιμο με του δικού μας πλανήτη, ενώ οι υπόλοιποι είναι πολύ μεγαλύτεροι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου