Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Εμπόλεμη κατάσταση στην Αλβανία


Ιδιαίτερα τεταμένη συνεχίζει να είναι το πολιτικό κλίμα στην Αλβανία, ένα 24ωρο μετά τη διαδήλωση των οπαδών της Αντιπολίτευσης, από την οποία έχασαν τη ζωή τους τέσσερα άτομα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, δύο άτομα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες, μεταξύ αυτών και 17 αστυνομικοί.
Oι συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους οι διαδηλωτές παραμένουν αδιευκρίνιστες, ενώ
αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για πυροβολισμούς εξ επαφής.
Το Σάββατο, δεκάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία των Τιράνων, προκειμένου να ανάψουν κεριά στη μνήμη των θυμάτων.
Η κυβέρνηση του Σαλί Μπερίσα και η αντιπολίτευση του Έντι Ράμα, αντήλλαξαν βαρύτατους χαρακτηρισμούς σχετικά με τα γεγονότα.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τα επεισόδια «μια χυδαία ηθική πράξη του Ράμα».
Υποστήριξε δε ότι ο ηγέτης των Σοσιαλιστών χρησιμοποίησε εγκληματικά στοιχεία και λαθρέμπορους (200 με 300 άτομα), με στόχο να γίνει στην Αλβανία ό,τι έγινε στην Τυνησία μιλώντας για «μπάσταρδους».
Η απάντηση της Αντιπολίτευσης ήταν εξίσου σκληρή με τον Ράμα να κατηγορεί ευθέως την κυβέρνηση ότι ευθύνεται για τους θανάτους των διαδηλωτών.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι θα συνεχιστούν οι διαδηλώσεις μέχρι την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Από την άλλη, τόσο ο πρόεδρος της Αλβανίας, όσο και η διεθνής κοινότητα κάλεσαν τα πολιτικά κόμματα να ρίξουν τους τόνους, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω αιματοχυσία.
Την βαθιά θλίψη τους για τα περιστατικά βίας στην Αλβανία εξέφρασαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ.
Τις τελευταίες ημέρες, η αντιπολίτευση έχει εντείνει τις πιέσεις για προκήρυξη πρόωρων εκλογών, κατηγορώντας την κυβέρνηση Μπερίσα για εκτεταμένη διαφθορά.
Αφορμή αποτέλεσε η δημοσιοποίηση βίντεο, στο οποίο εικονιζόταν ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιλίρ Μέτα να ζητά από τον τότε υπουργό Οικονομίας, Ντρίταν Πρίφτι, να ακυρώσει δύο διαγωνισμούς για συμβόλαια εκμετάλλευσης ενός υδροηλεκτρικού σταθμού, ώστε να ευνοηθεί μια άλλη εταιρεία. Φυσικά προκλήθηκε πολιτικό σκάνδαλο και ο Μέτα παραιτήθηκε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου