Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Εργασία και το Σάββατο και συμψηφισμός των υπερωριών


"Η νέα επίθεση κατά των εργαζομένων από τον Κο Δασκαλόπουλο δεν σταματά ούτε στα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες και τους Πολύτεκνους"


Με στόχο την άρση των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, ο ΣΕΒ πρότεινε επέκταση της απασχόλησης και το Σάββατο με χορήγηση συμπληρωματικής ανάπαυσης, καθώς και συμψηφισμό των υπερωριών με... μείωση του ωραρίου εργασίας σε ορίζοντα τετραμήνου. Εκτός αυτών, προτείνεται μείωση κατά το ήμισυ του ποσοστού των προσλήψεων (από 8 σε 4%) που καλύπτεται υποχρεωτικά από ειδικές κατηγορίες εργαζομένων (άτομα με ειδικές ανάγκες, πολύτεκνους, κ.α), αναθεώρηση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Σε μελέτη που παρέδωσε ο ΣΕΒ στον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τα προβλήματα που καταγράφονται ξεπερνούν τα 230 και εκτείνονται στη συνολική διάρκεια ζωής της επιχείρησης, από την αδειοδότηση δηλαδή και την καθημερινή λειτουργία μέχρι και το κλείσιμο και την εκκαθάριση της εταιρείας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ελληνικό Δημόσιο τοποθετεί εμπόδια ακόμη και στις εξαγωγές προϊόντων ή στις προσλήψεις προσωπικού.

Ο ΣΕΒ, μεταξύ άλλων, πρότεινε να καταργηθούν χαρτόσημα, μεγαρόσημα, παράβολα κλπ., να παύσει η υποχρεωτική εγγραφή των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια και η υποχρεωτική δημοσίευση των ισολογισμών στις εφημερίδες, καθώς και να καταργηθεί το αγγελιόσημο στις διαφημίσεις και το τέλος υπέρ της ΕΡΤ που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Εισηγείται επίσης κατάργηση επιβαρύνσεων υπέρ τρίτων στις οποίες περιλαμβάνονται το Δικαίωμα Εκτελωνιστικών Εργασιών (ΔΕΤΕ), οι εισφορές σε φάρμακα, δίδακτρα, εισιτήρια πλοίων, καύσιμα, αλεύρια, εισιτήρια θεάτρων και κινηματογράφων, στο ελαιόλαδο (για την καταπολέμηση του δάκου) και τα κεριά (για το ταμείο κληρικών).

Προτείνει επίσης απελευθέρωση-κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών για δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μηχανικούς, εξορθολογισμό των κομίστρων στις αστικές συγκοινωνίες και τα ταξί.

Ζητήθηκε επίσης η απελευθέρωση των περιθωρίων κέρδους στα οπωροκηπευτικά, αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης των φαρμάκων, κατάργηση της διατίμησης στα κυλικεία των πλοίων, κατάργηση της έκδοσης τιμολογίων από τους αγρότες, όπως επίσης και της υποχρέωσης των επιχειρήσεων να ενημερώνουν το υπουργείο Ανάπτυξης για τις αυξήσεις τιμών και την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τις εξαγορές - συγχωνεύσεις. Πρότεινε επίσης "ορθολογική τιμολόγηση" της ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου και του νερού, όπως επίσης και των λιμενικών υπηρεσιών.

Προτάθηκε επίσης η κατάργηση των περιορισμών για εγκατάσταση-επέκταση-εκσυγχρονισμό βιομηχανιών και αποθηκών στην Αττική, απελευθέρωση των μεταφορών με ελεύθερες άδειες για ΙΧ φορτηγά, απελευθέρωση της παραγωγής ψωμιού από κατεψυγμένη ζύμη, κατάργηση του περιορισμού να ανήκουν τα φαρμακεία κατά 51% σε φαρμακοποιούς και των περιθωρίων κέρδους των φαρμακείων, κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου, μείωση των τελών κινητής τηλεφωνίας και επιβολή ΦΠΑ στα ΕΛΤΑ.

Πηγές εμποδίων κατά ΣΕΒ

1) Συναρμοδιότητες υπουργείων και φορέων (αλληλοεπικαλύψεις)

2) Έλλειψη συνεργασίας συναρμοδίων υπηρεσιών

3) Παρεμβολή Επιμελητηρίων και επαγγελματικών συνδέσμων κυρίως για είσπραξη μη ανταποδοτικών αμοιβών ή υποχρεωτική χρήση των υπηρεσιών τους

4) Άγνοια λειτουργίας της αγοράς. Μη συνεργασία με την επιχειρηματική κοινότητα

5) Έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού

6) Πολυνομία

7) Νοοτροπία κρατικού παρεμβατισμού

Εκτός από τις προτάσεις που κατέθεσε ο ΣΕΒ, επισημαίνει ότι τα περισσότερα εμπόδια δεν αφορούν ένα υπουργείο ή φορέα, αλλά περισσότερες υπηρεσίες του κράτους

πηγη digitalcrete.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου