Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Η αμπελουργία στο Αμύνταιο, σε ένα βιβλίο

«Το βιβλίο αυτό αποσκοπεί στο να βοηθήσει τους αμπελουργούς στη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων τους, καθώς και τους οινοπαραγωγούς στην κατεύθυνση της παραγωγής και στον καθορισμό των προδιαγραφών στον πρωτογενή τομέα. Επίσης, μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για την προώθηση των κρασιών της περιοχής, διότι παραθέτει πολλά στοιχεία για την καταλληλότητα και τα πλεονεκτήματα του τόπου αυτού στην καλλιέργεια του αμπελιού.» Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων ο γεωπόνος- συγγραφέας του βιβλίου «Η αμπελουργία στο Αμύνταιο», Στέφανος Ιωαννίδης, στην παρουσίαση του βιβλίου.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την
 Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΑΣ Αμυνταίου.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης για το βιβλίο μίλησε ο Επίκουρος καθηγητής του εργαστηρίου Αμπελουργίας της Γεωπονικής Σχολής ΑΠΘ, Στέφανος. Κουνδουράς, ο Νομάρχης Φλώρινας και πρόεδρος της ΑΝΦΛΩ, Γιάννης Βοσκόπουλος, ο απερχόμενος Δήμαρχος Αμυνταίου, Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αμυνταίου, Ιωακείμ Ιωσηφίδης, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αμυνταίου, Γιώργος Γιανιτσόπουλος, ο Οινολόγος του «ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ» και οινοπαραγωγός, Άγγελος Ιατρίδης, ενώ το συντονισμό της παρουσίασης έκανε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΑΝΦΛΩ, Δρ. Ζέτα Ρίζου.
Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό δια επιστολών τους ο Περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας, Γιώργος Κύρκος και ο Βουλευτής Φλώρινας της N.Δ., Στάθης Κωνσταντινίδης.
Κατά τη τοποθέτησή του για το βιβλίο, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αμυνταίου ανέφερε τα εξής:
«Σας ευχαριστώ για την ανταπόκρισή σας στη σημερινή εκδήλωση που αφορά, την παρουσίαση του βιβλίου ενός πρώην συνεργάτη μας, αλλά πάντα ενός καλού φίλου, του Στέφανου Ιωαννίδη.
Είμαι σε θέση να σας διαβεβαιώσω ότι, ο Στέφανος είναι ένας επιστήμονας που αγαπά και που κατέχει, όσο λίγοι, το μεγάλο αυτό κεφάλαιο της αγροτικής παραγωγής του νομού μας, που λέγεται αμπελουργία.
Γνωρίζει τις δυνατότητες που υπάρχουν και που ανοίγονται ακόμα περισσότερο, μέσα από την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας, έχει ερευνήσει το θέμα διαχρονικά, έχει μελετήσει τις ιδιαίτερες εδαφοκλιματολογικές συνθήκες του Τόπου μας διεξοδικά και είναι σε θέση να εκφράσει μια αξιόπιστη επιστημονική θέση για το παρόν και το μέλλον της αμπελουργίας στο Αμύνταιο.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, όποιος διαβάσει το βιβλίο του και συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλους να το πράξουν, θα αντιληφθεί πως έχει στα χέρια του ένα πολύτιμο εγχειρίδιο, που παρέχει συμβουλές σε πολλά επίπεδα. Πρώτα από όλα, εμπεριέχει χρήσιμες συμβουλές για τους ίδιους τους αμπελουργούς, τους οποίους μπορεί να βοηθήσει ώστε να βελτιώσουν περαιτέρω την ποιότητα των προϊόντων τους.
Με απλά λόγια ο συγγραφέας προσεγγίζει πρακτικά το θέμα και παρέχει συμβουλές στους καλλιεργητές για όλες τις φάσεις της δραστηριότητάς τους: από τις καλλιεργητικές τεχνικές που απαιτούνται στο αμπέλι, από την εγκατάστασή του, έως τον τρύγο και τη μεταχείριση που πρέπει να έχουν τα σταφύλια μέχρι την μεταποίησή τους.
Πέραν αυτού, το βιβλίο του Στέφανου δείχνει και το δρόμο για την καλύτερη προώθηση των αμπελοοινικών προϊόντων της περιοχής μας, την οποία συνδέει με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Αμυνταίου και τη συμβολή αυτών στην παραγωγή προϊόντων υψηλής αξίας. Μάλιστα, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, ο αναγνώστης ανακαλύπτει πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την εξέλιξη της καλλιέργειας στον Τόπο μας και στη χώρα γενικότερα μέσα από την πάροδο της ιστορίας.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην περίοδο από το 1970 μέχρι σήμερα, στη διάρκεια της οποίας το Αμύνταιο κατάφερε να ξεχωρίσει για τα ποιοτικά αμπελοοινικά προϊόντα που παράγει, για να αποτελεί σήμερα έναν από τους πιο δυνατούς «παίχτες» του κλάδου στη χώρα μας.
Κλείνοντας, θέλω να επαναλάβω ότι συστήνω σε όλους να ασχοληθούν και να μελετήσουν το βιβλίο του Στέφανου Ιωαννίδη και να ανακαλύψουν μέσα από τις σελίδες του, τα μυστικά της αμπελουργίας και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας, που ανοίγουν ακόμα μεγαλύτερες προοπτικές για το μέλλον.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου