Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Εκδήλωση για την μεγάλη σφαγή στην Κεραμιδιά

  Τελετή τιμής και μνήμης για τα 23 θύματα της ναζιστικής θηριωδίας της 18ης Ιουλίου 1944 πραγματοποιήθηκε το πρωί στην Κεραμιδιά Αμαλιάδας, με πρωτοβουλία της νέας Δημοτικής Αρχής Ήλιδας και του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας.
Η τελετή έγινε με τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την φρικιαστική εκείνη ημέρα, ανήμερα της Αγίας Μαρίνας που πανηγύριζε το χωριό, όταν Γερμανοί στρατιώτες σκόρπισαν το θάνατο σφαγιάζοντας περισσότερα από είκοσι κατοίκους, ανάμεσά τους, έγκυες γυναίκες και παιδιά και καίγοντας όλα τα σπίτια, που αριθμούσαν στα 150.
Το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας στο
κοιμητήριο της Κεραμιδιάς, προεξάρχοντος του Αρχιμανδρίτη Δαμασκηνού Πετράκου, Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας.
Στη συνέχεια εψάλη επιμνημόσυνος δέησις το μνημείο της Κεραμιδιάς, με τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Νίκο Χρυσανθόπουλο να απευθύνει σύντομο χαιρετισμό.
Ακολούθως ο νέος Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε στη μαρτυρική αυτή ημέρα και στην υποχρέωση που έχουμε να θυμόμαστε και να τιμούμε τους νεκρούς μας.
Ομιλία για τα 70 χρόνια από τη σφαγή της Κεραμιδιάς, με αναφορά και στο γειτονικό χωριό Δάφνη (Μουζίκα) που κι αυτό γνώρισε τη θηριωδία των Γερμανών, έγινε από τον ιστορικό ερευνητή και συγγραφέα κ. Λεωνίδα Καρνάρο.
Συγκινητική ήταν η παρουσία του 78χρόνου Βασίλη Μπεκρή του ανθρώπου που έζησε τα γεγονότα της φρικιαστικής εκείνης ημέρας κι επέζησε να τα διηγείται σήμερα.
Ήταν, 8 χρονών τότε, μεταξύ των σαράντα περίπου κατοίκων της Κεραμιδιάς που είχαν συλλάβει οι Γερμανοί και τους είχαν κλείσει στο υπόγειο του σπιτιού του Μπουντουβή, προφανώς για να τους εκτελέσουν αργότερα. Σώθηκαν όμως χάρη στην ανθρωπιά ενός Αυστριακού στρατιώτη, που υπηρετούσε στα γερμανικά στρατεύματα, ο οποίος τους άφησε να φύγουν.
Έτρεξαν όλοι τους προς την τοποθεσία «Άβυσσος» όπου δεν μπόρεσαν να τους βρουν οι Γερμανοί και γλίτωσαν τη σφαγή.
Την τελετή, εκτός από το νέο Δήμαρχο Ήλιδας Χρήστο Χριστοδουλόπουλο και τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας κ. Νίκο Χρυσανθόπουλο, τίμησαν με την παρουσία τους οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Χρήστος Νικολόπουλος, Παντελής Δούλος κ.α.
Απόσπασμα από την ομιλία του Λεωνίδα Καρνάρου
18 Ιουλίου 1944, ολόκληρη στρατιά Γερμανών ανέβηκαν από την Αμαλιάδα στην Κεραμιδιά με στόχο την ανελέητη εκδίκηση. Τότε ο σκοπός που φύλαγε στο χωριό μόλις είδε τους Γερμανούς φώναξε σαν τελάλης: «Γερμανοί στο Καλπάκι». Σε λίγο οι Γερμανοί έστησαν το βαρύ οπλισμό τους, όλμους, πυροβόλα και πολυβόλα στα αλώνια των Ρουτσαίων στα Χάνια και άρχισαν να χτυπούν την Κεραμιδιά».
Όλος ο γερμανικός στρατός μπήκε στο χωριό και άρχισε την καταστροφή. Οι στρατιώτες του Χίτλερ έσφαζαν όποιον έβρισκαν μπροστά τους. Οι γέροντες και μερικά παιδάκια έμειναν στο χωριό με την ελπίδα ότι η ηλικία τους θα εμπόδιζε τους κακούργους να τους αφαιρέσουν τη ζωή. Εκείνοι όμως δεν σεβάστηκαν ούτε τα γηρατειά, μπροστά στα οποία όλοι οι άνθρωποι της γης υποκλίνονται με σεβασμό, ούτε και τα νήπια. Και ενώ η φωτιά έκαιγε κάθε τι που με μόχθο και στερήσεις πολλών ετών είχε αποκτηθεί, οι Γερμανοί στρατιώτες, στην ψυχή των οποίων δεν υπήρχε τίποτε το ανθρώπινο, πυροβολούν και σκοτώνουν τους γέροντες και τους ρίχνουν στη φωτιά.
- «Στην αυλή του Τσιχλή έσφαξαν δύο παιδιά: Την Παρασκευούλα Ανδριοπούλου, 9 ετών και τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, 11 ετών.
- Τη Χριστοπούλου - Παναγιωτοπούλου, έγκυο οχτώ μηνών, και την κόρη της Μαγδαληνή, 5 ετών, την έσφαξαν στη θέση Μπότση και τις έριξαν σε μια γράνα. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος που βρέθηκε σφαγμένος στην αυλή του Τσιχλή ήταν επίσης γιος της. Μόλις ο άντρας της Βασίλης Παναγιωτόπουλος έμαθε τη σφαγή της οικογένειάς του πήδηξε από ένα ψηλό βράχο στη θέση Μπούκα κι αυτοκτόνησε.
- Τη Μέλπω Ανδριοπούλου, 35 περίπου ετών, την έσφαξαν στην εξοχή της στη θέση Κάμπος.
- Τη Βασιλική Κωνσταντοπούλου, 75 ετών, την έσφαξαν μέσα στο σπίτι της.
- Τη Μάρθα Μπουντουβή, 17 ετών, την σκότωσαν στη θέση Μπότση αφού την κακομεταχειρίστηκαν.
- Μέσα στο Μουζικαίικο λαγκάδι, βρέθηκαν σκοτωμένοι ο Σπύρος Σπύρου, 45 ετών, η γυναίκα του, 35 ετών, ο γιο τους Αντώνης, 5 ετών και τραυματισμένη η κόρη τους, που τελικά σώθηκε.
- Την Ευγενία Μπουντουβή, 65 ετών, την έκαψαν στο φούρνο του σπιτιού της.
- Ακόμα έκαψαν ζωντανές, τη Φωτεινή Ασημακοπούλου, τη Μάρθα Δημητρακοπούλου και την Ευανθία Κουράφαλου.
- Σκότωσαν τον Αριστοτέλη Ανδριόπουλο, 75 ετών, γιατί φυγάδευσε δυο νέες κοπέλες που είχαν πάρει ομήρους οι Γερμανοί, την Αλίκη και τη Φανή Κουράφαλου.
- Τον Γεώργιο Λιακόπουλο από τη Δαφνιώτισσα τον έκαψαν ζωντανό πάνω στη θημωνιά του σιταριού του.
- Κατακρεούργησαν σαν αρνί τον Γιάννη Χόκια από τη Δαφνιώτισσα στη θέση Μαυρόχωμα.
- Στο υπόγειο του Μπουντουβή είχαν μαζέψει 35 - 40 γυναικόπαιδα και γέρους για να τα εκτελέσουν μετά το κάψιμο του χωριού. Σώθηκαν όμως την τελευταία στιγμή. Άλλοι λένε πως διέφυγαν ηρωικά από την πίσω πόρτα του υπογείου και άλλοι πως τους άφησε ένας Αυστριακός στρατιώτης, που έπειτα τον σκότωσαν οι Γερμανοί....

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου