Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΗΛΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤH ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ Γυμνάσιο Λύκειο Σιμόπουλου – από τις υποσχέσεις στις γυψοσανίδες.

Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός κύριε Λυμπέρη
Η εκπαιδευτική πολιτική του δήμου έχει δυστυχώς αφήσει έντονα μελανά στίγματα. Να θυμίσουμε ότι στις συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολικών μονάδων που έγιναν το 2010 ο μόνος Δήμαρχος στο Νομό Ηλείας που στήριξε τη μνημονιακή πολιτική των συγχωνεύσεων  και το κλείσιμο σχολείων ήταν ο κύριος Λυμπέρης, παρά την αντίθετη άποψη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, της τοπικής ΕΛΜΕ, των σχολείων και των τοπικών κοινωνιών ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών. Αποτέλεσμα να κλείσει το άρτια εξοπλισμένο Γυμνάσιο Εφύρας και οι μαθητές του να μεταφερθούν σε λυόμενες αίθουσες στο Σιμόπουλο και το Γυμνάσιο Αυγείου, σχολείο με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που είχε ενταχθεί σε ζώνη εκπαιδευτικής προτεραιότητας ΖΕΠ, με αποτέλεσμα 
δεκάδες μαθητές  να εγκαταλείψουν το σχολείο οριστικά, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία της μαθητικής διαρροής.

Γυμνάσιο Λύκειο Σιμόπουλου  – από τις υποσχέσεις στις γυψοσανίδες.
Μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 2008 και τη μεταφορά των μαθητών του Γυμνασίου-Λυκείου Σιμόπουλου σε λυόμενα, μετά την Καλλικρατική συνένωση των Δήμων  Πηνείας-Αμαλιάδας στο Δήμο Ήλιδας ο δήμαρχος εγκατέλειψε την προοπτική ανέγερσης σχολικού συγκροτήματος που είχε εγκριθεί από τον ΟΣΚ με προϋπολογισμό 3 εκατ. Ευρώ, αν και γνώριζε ότι είχε αγοραστεί οικόπεδο  από τον τότε Δήμο Πηνείας, είχε κατατεθεί ο φάκελος στις 28/6/2010 και αναμενόταν έγκριση κτηριολογικού.
Στόχος του να «διαχειριστεί» την ανακατασκευή του πρώην δημαρχείου Πηνείας, με ένταξη στο ΕΣΠΑ και χρηματοδότηση 1,3 εκατ. ευρώ!! και να το μετατρέψει  σε «σχολείο». Η όλη μετατροπή βρίθει από αντιεκπαιδευτικά χαρακτηριστικά: γυψοσανίδες διαχωρισμού στις αίθουσες διδασκαλίας, τουαλέτες μαθητών στο υπόγειο χωρίς καν εξαερισμό, καμία υποδομή για αίθουσα πολλαπλών χρήσεων-εκδηλώσεων, με γραφεία και αίθουσες κλουβιά, χωρίς τη σχολική  βιβλιοθήκη που  για 6 χρόνια βρίσκεται σε διάλυση μέσα στο κουφάρι του προς κατεδάφιση σχολείου στο Σιμόπουλο. Παρά τις επανειλημμένες παρατηρήσεις των διευθυντών των δύο σχολείων και της ΕΛΜΕ Ηλείας για την αδυναμία του χώρου να καλύψει τις διδακτικές ανάγκες των δυο σχολείων, αφού η ανάπτυξη 7 μόνον αιθουσών διδασκαλίας μικρών διαστάσεων   δεν μπορεί να καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των δυο σχολείων, ο Δήμος αγνόησε όλες τις επισημάνσεις και προχώρησε στην υλοποίηση του έργου. Σήμερα αποδεικνύεται ότι τα δυο σχολεία δεν χωράνε στο κτίριο  με αποτέλεσμα να στεγαστεί εκεί μόνον το ένα σχολείο και να αναζητούνται λύσεις για το άλλο σχολείο, ώστε να μην  παραμείνει σε λυόμενα μετά από 6 χρόνια υποσχέσεων. Αυτό επιβεβαιώθηκε και με την επίσκεψη του προϊσταμένου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  και ζήτησε να αποφασίσουν τα ίδια για το ποιο θα μεταστεγαστεί αφήνοντας το ζήτημα της στέγης του άλλου σχολείου σε εκκρεμότητα.
     Είναι αλήθεια κύριε Δήμαρχε ότι προτείνετε τη διατήρηση των υπαρχουσών λυόμενων αιθουσών , είτε τη μεταφορά τους  δίπλα στο νέο «σύγχρονο» σχολικό κτίριο που δημιουργήσατε;
    Είναι αλήθεια κύριε Δήμαρχε ότι η μόνη εφικτή και βιώσιμη λύση είναι αυτή του προϊσταμένου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, να μεταφερθεί δηλαδή το Γυμνάσιο στην Εφύρα, σε κτίριο-σχολείο πρότυπο που εσείς με έντονο ζήλο καταργήσατε; Και βέβαια να ξαναγυρίσει το δημοτικό σχολείο Εφύρας στο χώρο που στεγαζόταν.
   Αντιλαμβάνεσθε κύριε Δήμαρχε σε  τί φαύλο κύκλο έχετε οδηγήσει τα σχολεία της Πηνείας;
Περιμένουμε και από τους εκπαιδευτικούς υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού σας να μας ενημερώσουν , αν έχουν γνώση, έστω και στο ελάχιστο, των τεκταινομένων όσον αφορά τη σχολική στέγη στον πρώην Δήμο Πηνείας. Ας  ανηφορήσουν ,έστω και τώρα, προς Εφύρα – Σιμόπουλο για να  ενημερωθούν.
Κύριε Δήμαρχε η αλήθεια είναι αμείλικτη  και οι ευθύνες σας είναι τεράστιες,  γιατί  δεν εισακούσατε τους αρμόδιους εκπαιδευτικούς φορείς, τους γονείς και μαθητές  και δεν καλύπτονται από τις φωτογραφίες του φρεσκοβαμμένου κτηρίου και  τις καλοπληρωμένες  ολοσέλιδες καταχωρήσεις.

1ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας- στριμωχτείτε και βλέπουμε

Μετά τους σεισμούς του 2008 και τις ζημιές στο σχολείο έγινε γενική επισκευή στην παλιά πτέρυγα από τη Νομαρχία και ολοκληρώθηκε αμέσως (3μήνες), όπως αντίστοιχα έγινε και στο 2ο Γυμνάσιο-Λύκειο Αμαλιάδας από τον ίδιο φορέα.
Δυστυχώς για την πόλη μας το έργο αποκατάστασης για το κτίριο του γυμναστηρίου ανέλαβε ο Δήμος Αμαλιάδας και, όπως όλοι γνωρίζουμε, μετά από μια πολύ μικρή περίοδο εργασιών εγκαταλείφθηκε πλήρως. Είναι χαρακτηριστικό ότι παράγοντες της Νομαρχίας που είχαν ολοκληρώσει αμέσως τα έργα στα άλλα κτήρια περιέγραφαν ότι, αν το έργο είχε ανατεθεί στη Νομαρχία, θα τελείωνε σε ένα μήνα. Έχουν περάσει 6 ολόκληρα χρόνια και το κτίριο είναι ακόμα ένα κουφάρι  στην αυλή του σχολείου.
Ταυτόχρονα από την αρχή σχεδόν της φετινής σχολικής χρονιάς, μετά από πολλές αναφορές προς το Δήμο για τα προβλήματα στεγανότητας της νέας πτέρυγας του 1ου Γυμνασίου και την αδιαφορία του δήμου σε αυτές, εγκαταλείφθηκε το νέο κτίριο με αποτέλεσμα  οι μαθητές να χρησιμοποιούν αναγκαστικά  μόνον την  παλιά πτέρυγα. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι διαδραστικοί πίνακες που αγοράστηκαν από το σχολείο για να δώσουν νέα δυναμική στην ανάπτυξη της διδασκαλίας είναι εντοιχισμένοι στην εγκαταλειμμένη πτέρυγα στερώντας τη δυνατότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς να κάνουν χρήση αυτού του σημαντικού και ακριβού εργαλείου.

Για το 4ο Δημοτικό σχολείο Αμαλιάδας:
 Oι συνεχείς αποκαλύψεις για το μη-έργο   της δημοτικής αρχής ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. Δυστυχώς για την πόλη μας  και αυτό το έργο αποκατάστασης το ανέλαβε ο Δήμος Αμαλιάδας

Οι μαθητές και οι μαθήτριες στο Δήμο Ήλιδας δεν αξίζουν τέτοια αντιμετώπιση.  Η αντιεκπαιδευτική πολιτική του δήμου θα ανατραπεί δίνοντας ένα άλλο όραμα για το μέλλον των μαθητών που δεν θα τους στοιβάζει σε ακατάλληλες αίθουσες, δεν θα τους αποκλείει από το σχολείο, δεν θα τους αναγκάζει να μετακομίσουν, γιατί δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο σχολείο στα μικρά και απομακρυσμένα χωριά.
Η διαχείριση του δημόσιου χρήματος με διαφάνεια είναι δέσμευσή μας, είναι επιλογή μας, είναι χρέος μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου