Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

ΜΟΥΣΕΙΟ Ν. ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ» - 16 χρόνια παραμένει κλειστό και εγκαταλελειμμένο από τον Δήμαρχο κ. Λυμπέρη

Το 1998 η οικία Ν. Μπελογιάννη εκχωρήθηκε κατά κυριότητα στο Δήμο Αμαλιάδας από την Έλλη Παπά και το γιο του Νίκου Μπελογιάννη. Σκοπός της δωρεάς ήταν η ίδρυση και λειτουργία «Μουσείου Ν. Μπελογιάννη και Αγώνων του Μοριά» για να εκτεθούν όλα τα προσωπικά αντικείμενα του λαϊκού ήρωα. Την ίδια χρονιά ο Δήμος δημοπράτησε, με πίστωση 120 εκ. δραχμές, την ανακατασκευή της οικίας και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου (πεζοδρόμιο Καλαβρύτων και Πύρρωνος).
Μετά από 16 ολόκληρα χρόνια (4 δημαρχιακές θητείες του κ. Λυμπέρη), ο χώρος παραμένει κλειστός και η μνήμη του Ν. Μπελογιάννη φυλακισμένη λόγω της αδιαφορίας και της εγκατάλειψης της απερχόμενης δημοτικής αρχής.
Η παράταξή μας θα αγωνιστεί για να λειτουργήσει άμεσα το Μουσείο, ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού στην ιστορία της πόλης. Παράλληλα  βασική μας επιδίωξη θα είναι ο εντοπισμός του
σκίτσου του Πικάσο, « Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο», που έρχεται δεύτερο σε πωλήσεις παγκοσμίως μετά το σκίτσο του Τσε Γκεβάρα (ισχυρή απόδειξη ότι η προσφορά του Νίκου Μπελογιάννη  αναγνωρίζεται από όλο τον κόσμο και μόνο στη γενέτειρά του απαξιώνεται η μνήμη του με ευθύνη του σημερινού δημάρχου). Υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι το μοναδικό αυτό έργο τέχνης εκτίθεται σε ένα μικρό μουσείο της Κεντρικής Ευρώπης. Μετά τον εντοπισμό του  θα διεκδικήσουμε την τοποθέτηση του πίνακα στο φυσικό του χώρο, στο σπίτι που γεννήθηκε ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο. Επιπλέον, η αδελφοποίηση του Δήμου Ήλιδας με το χωριό «Νίκος Μπελογιάννης» στην Ουγγαρία είναι για μας προτεραιότητα καθώς θεωρούμε το χωριό αυτό, αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της πόλης μας.
Για την παράταξη «ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΗΛΙΔΑ» η άμεση λειτουργία του Μουσείου Μπελογιάννη αποτελεί χρέος που επιβάλλεται από το αξιακό μας σύστημα και το σεβασμό στην δημοκρατική ιστορία της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου