Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Περισσότερο από αγώνας ποδοσφαίρου;

Λίγοι πίστευαν ότι η Εθνική Ελλάδας ποδοσφαίρου θα νικούσε την Εθνική Γερμανίας στο Γκντάνσκ της Πολωνίας, την πόλη που έκανε γνωστή ο Λεχ Βαλέσα. Λιγότεροι όμως περίμεναν να δουν την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ να χοροπηδά σαν κοριτσάκι από ενθουσιασμό κάθε φορά που σκόραρε η ομάδα της χώρας της
Φανατική οπαδός αποδείχθηκε η Αγγελα Μέρκελ, αφού πανηγύρισε με όλη της την ψυχή τη νίκη της Γερμανίας επί της Ελλάδας με 4-2 στα προημιτελικά του Euro 2012. Η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν έχασε την
ευκαιρία να αφήσει για λίγο στην άκρη την δημοσιονομική πειθαρχία ώστε να παρακολουθήσει τους αγώνες της Εθνικής Ομάδας της χώρας της.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος βρέθηκε στην εξέδρα των επισήμων και... του έδωσε και κατάλαβε σε κάθε γκολ που έβαζαν τα «πάντσερ». Πεταγόταν, ύψωνε τα χέρια, φώναζε σαν κάθε πραγματικός φίλαθλος.
Ετσι, ήταν επόμενο να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητα πάνω της, αφού τις προηγούμενες ημέρες ο αγώνας Ελλάδας-Γερμανίας ξέφυγε από το αθλητικό του ύφος και μετατράπηκε σε ένα είδος πολιτικού παιχνιδιού εντυπώσεων, αποκτώντας ιδιαίτερη φόρτιση και υπό το βάρος των πολιτικών εξελίξεων στην ευρωζώνη.
Με την ελληνική οικονομία σε κατάρρευση και τη Γερμανία να επιμένει σε μεγάλη λιτότητα, που έχει οδηγήσει και την ελληνική κοινωνία σε κρίση, ο αγώνας παρουσιαζόταν τις προηγούμενες ημέρες από τις γερμανικές και τις ελληνικές εφημερίδες σαν ένα παιχνίδι Δαβίδ και Γολιάθ. Ωστόσο, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, όπως και στην κρίση της Οικονομίας, η γερμανική επιρροή αποδείχθηκε για την Ελλάδα δύσκολη υπόθεση και αδύνατο να ξεπεραστεί.
Η κ. Μέρκελ παρακολουθεί συχνά αγώνες ποδοσφαίρου. Τον περασμένο μήνα υποχρεώθηκε να σκύψει το κεφάλι, μετά την ήττα της Μπάγερν Μονάχου στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, που παρακολούθησε από την εξοχική κατοικία του Προέδρου των ΗΠΑ, όπου βρισκόταν για τη Σύνοδο Κορυφής των G-8.
Και βεβαίως, δεν θα έχανε με τίποτα και τον αγώνα Ελλάδας-Γερμανίας, που είχε και μία αμυδρή πολιτική χροιά ανταγωνιστικότητας. Η κ. Μέρκελ παρακολούθησε την Παρασκευή το βράδυ τον αγώνα συντροφιά με τους συνεργάτες της. Η ισχυρή κυρία της Ευρώπης σε στιγμές ποδοσφαιρικής χαλάρωσης, είναι φανερό ότι ευελπιστεί πλέον και σε μία γερμανική κυριαρχία και στον τομέα του ποδοσφαίρου.
Για να βρεθεί όμως στο Γκντανσκ της Πολωνίας η Καγκελάριος αναστάτωσε τρεις αρχηγούς κρατών φεύγοντας άρον-άρον από τη Ρώμη.
Μάλιστα, η κ. Μέρκελ στη βιασύνη της να μην χάσει το σφύριγμα της έναρξης του αγώνα Γερμανία-Ελλάδα ξέχασε το αυτονόητο για μία γυναίκα και μάλιστα κορυφαίο πολιτικό. Στο παιχνίδι πήγε με τα ίδια ρούχα που φορούσε στην «μίνι Σύνοδο Κορυφής» στη Ρώμη, ενώ στο γήπεδο του Γκντανσκ, έφτασε μισή ώρα πριν ξεκινήσει το παιχνίδι και κάθισε στις επίσημες θέσεις, δίπλα στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Μισέλ Πλατινί, αλλά και σε άλλους αξιωματούχους της ΟΥΕΦΑ, ανάμεσα στους οποίους και ο Σοφοκλής Πιλάβιος, πρόεδρος της ΕΠΟ.
Στο γκολ της ισοφάρισης του Γιώργου Σαμαρά η αντίδρασή της άφησε άναυδους τους Ελληνες. Ακρως δυσαρεστημένη από την εξέλιξη αυτή, γύρισε το κεφάλι από την άλλη πλευρά κατσουφιασμένη, ενώ λίγα μέτρα πιο πέρα ο Σοφοκλής Πιλάβιος και τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αποστολής στο Γκντανσκ ξεσπούσαν σε πανηγυρισμούς.
Η Καγκελάριος μετά το τέλος της αναμέτρησης έκανε και κάτι που δεν συνηθίζεται από πολιτικούς σε έναν αγώνα, εκτός αν πρόκειται για τελικό παγκόσμιας εκδήλωσης. Κατέβηκε στα αποδυτήρια για να συγχαρεί τους παίχτες της ομάδας και τον Γιόακιμ Λεβ, λέγοντάς τους: «Συγχαρητήρια, συνεχίστε έτσι. Η Εθνική Ομάδα πάντα με ενθουσιάζει. Στην αρχή είχα αγχωθεί, αλλά μετά είχα την αίσθηση πως θα κερδίζαμε, όπως κι έγινε. Κάνατε πολύ καλή εμφάνιση».
Λίγο αργότερα την ίδια μέρα δήλωσε: «Χαίρομαι πολύ με την Εθνική Ομάδα της Γερμανίας. Τώρα είμαστε στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, κάτι που ήδη είναι πολύ μεγάλη επιτυχία, αλλά εύχομαι να φτάσουμε στον τελικό».
Οι Ελληνες όμως είχαν ήδη πραγματοποιήσει το ακατόρθωτο. Να ακούσει όλη η Ευρώπη την καρδιά τους να χτυπάει περήφανα. Ηταν κι αυτό μία νίκη σαν τα δύο γκολ που δεν καταδέχτηκε να κοιτάξει η κ. Μέρκελ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου