Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη, 30 Μαΐου 2012

Δεν υπάρχουν εναλλακτικές, η θα υπαναχωρήσει η τρόικα από τα σκληρά μέτρα λιτότητας που έχει επιβάλει, η θα θέσει ολόκληρη την Ευρωζώνη σε κίνδυνο

Τη θέση του ότι θα ακυρώσει το μνημόνιο αλλά η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ, επανέλαβε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Stern. Περιγράφει μια «ειρηνική επανάσταση» που συντελείται στην Ελλάδα και επισημαίνει ότι η επιμονή στην πολιτική λιτότητας θα θέσει σε κίνδυνο ολόκληρη την Ευρώπη.
«Δεν υπάρχουν εναλλακτικές” τονίζει. “Είτε η τρόικα θα υπαναχωρήσει από τα σκληρά μέτρα λιτότητας που έχει επιβάλει, είτε θα
θέσει ολόκληρη την Ευρωζώνη σε κίνδυνο. Το μνημόνιο έχει τελειώσει. Ο λαός επιλέγει το τέλος ενός δρόμου που οδηγεί στην καταστροφή».
Στις επίμονες ερωτήσεις για το πώς θα αντιμετωπίσει ενδεχόμενη διακοπή της βοήθειας από την Ευρώπη, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχεται ότι αυτό είναι μια πιθανότητα, η οποία όμως, λέει, θα έθετε σε κίνδυνο ολόκληρη την Ευρώπη. Σε όσους τον χαρακτηρίζουν «νεκροθάφτη της Ευρώπης», απαντά: «Δεν είμαι. Αντιθέτως. Οι νεκροθάφτες της Ευρώπης είναι εκείνοι που θέλουν να συνεχιστεί αυτή η πολιτική λιτότητας. Αυτή η πολιτική οδηγεί την Ευρώπη σε διάλυση. Σκεφτείτε να μην υπήρχε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας. Θα συνεχιζόταν αυτή η πολιτική και σε δύο-τρεις μήνες θα συζητούσαμε για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας και μια νέα απομείωση του ελληνικού χρέους. Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί στον Γερμανό πολίτη ότι δεν οφείλει να ρίχνει τα χρήματά του σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο».

Ερωτηθείς δε τι θα κάνει εάν η τρόικα εμφανιστεί ανυποχώρητη, εξηγεί: «Τότε θα πούμε: “Ευχαριστούμε πολύ, αλλά αναλαμβάνετε μια ιστορική ευθύνη για την καταστροφή της Ευρωζώνης”. Η Ευρωζώνη αποτελεί μια αλυσίδα με 17 κρίκους. Αν ένας χαλάσει, θα υποστεί βλάβη όλη η αλυσίδα.
“Η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι, όπως μετά την κρίση του 1929, που οδήγησε σε πολύ σκοτεινά μονοπάτια. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διαφυλάξουμε την κοινωνική συνοχή και την αξιοπρέπεια του λαού μας”, πρόσθεσε.
Ο κ. Τσιπρας απαντά άλλωστε με την ελληνική παροιμία «ο βρεγμένος τη βροχή δεν την φοβάται», όταν ο δημοσιογράφος ερωτά τι θα συμβεί σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν μπορεί να προμηθευτεί πετρέλαιο ή να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, και εξηγεί ότι στη χώρα εδώ και δυόμισι χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη κοινωνική καταστροφή. «Οι μισοί νέοι είναι άνεργοι, πολλοί μεταναστεύουν. Τα δημόσια νοσοκομεία είναι υπό κατάρρευση. Τι άλλο θέλετε από τον ελληνικό λαό;» συμπληρώνει.
Ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται, πάντως, βέβαιος ότι μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, «όλοι που σήμερα απειλούν να μην δώσουν στην Ελλάδα πλέον δάνεια, εάν διακοπεί το πρόγραμμα λιτότητας, θα καθίσουν να συζητήσουν» και παρομοιάζει τη σημερινή κατάσταση με τον Ψυχρό Πόλεμο στη δεκαετία του ’80: «Και οι δύο πλευρές κρατούν πυρηνικά όπλα. Οι δανειστές έχουν τη διακοπή της χρηματοδότησης, εμείς απειλούμε να σταματήσουμε την εξόφληση των χρεών μας. Όλοι όμως γνωρίζουν ότι, εάν πατήσει ένας το κόκκινο κουμπί, δεν θα υπάρξει νικητής, μόνο ηττημένοι».
Σε ό,τι αφορά την πολιτική που θα εφαρμόσει, ο Αλέξης Τσίπρας απορρίπτει περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων, αναφέρεται στην ακύρωση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, με κατάργηση μάλιστα της σχετικής Αρχής και στη δημιουργία αποτελεσματικότερου κράτους μέσω μεταθέσεων και οργανωτικών αλλαγών, αλλά χωρίς τη δημιουργία, όπως λέει, νέας στρατιάς ανέργων.
Ζητεί ένα νέο «Σχέδιο Μάρσαλ» για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, την έκδοση ευρωομολόγου και τη διαπραγμάτευση για την αντιμετώπιση του χρέους, και αρνείται το μοντέλο προσέλκυσης επενδύσεων που προβλέπει μείωση του εργασιακού κόστους και απεμπόληση των εργασιακών δικαιωμάτων και της προστασίας του περιβάλλοντος.
«Θα επενδύσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό. Σε νέους επιστήμονες. Θέλουμε η Ελλάδα να γίνει χώρα έρευνας, τεχνολογίας και νεοτερισμού. Να προωθήσουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την αγροτική οικονομία και τον τουρισμό» τονίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου