Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Άνοιξε τις πύλες της η 24η Agrotica στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης

«Εναρκτήριο λάκτισμα» για την 24η Διεθνής Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού & Εφοδίων, “Agrotica”, η οποία ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).
Τα εγκαίνια της Agrotica πραγματοποιήθηκαν από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γιάννη Δριβελέγκα στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Γερμανός» (Αίθουσα Α). Νωρίτερα στις 17:30 ο υφυπουργός
Αγροτικής Ανάπτυξης περιηγήθηκε στις εκθεσιακές εγκαταστάσεις της Agrotica από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της HELEXPO, κ. Πάρι Μαυρίδη.

Κατά την ομιλία του ο κ. Δριβελέγκας υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει ιστορικά χώρα που να βγήκε από κρίση, παρόμοια με αυτή που βιώνει η Ελλάδα, χωρίς την ανασυγκρότηση της γεωργίας, επισημαίνοντας πως «σε αντίθεση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, η γεωργία στην Ελλάδα αποτελεί ακόμα και σήμερα σημαντική πηγή απασχόλησης των κατοίκων στην Περιφέρεια, ενώ εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας και να προμηθεύει με πρώτες ύλες την μεταποιητική βιομηχανία τροφίμων». Μάλιστα, ανέφερε ότι ο τομέας των Τροφίμων και Ποτών αποτελεί τον μεγαλύτερο βιομηχανικό κλάδο στη χώρα μας, σε κύκλο εργασιών, προστιθέμενη αξία, καθώς και σε απασχόληση.

«Στις σημερινές συνθήκες, όπως διαμορφώνονται στην εγχώρια αλλά και στη διεθνή αγορά, ο αγροδιατροφικός τομέας έχει τη δυναμική να συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων και στην ανάπτυξη, αξιοποιώντας τις διαφαινόμενες ευκαιρίες, την αύξηση δηλαδή της παγκόσμιας ζήτησης για ποιοτικά, υγιεινά και με ταυτότητα αγροδιατροφικά προϊόντα», τόνισε ο υφυπουργός.

Τέλος, ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην 24η Agrotica , αυτό το καταξιωμένο «σταυροδρόμι» αγροτών και επιχειρήσεων, το κορυφαίο εκθεσιακό γεγονός στον αγροτικό τομέα, όπως το χαρακτήρισε.

Από την πλευρά του ο κ. Μαυρίδης επεσήμανε πως σήμερα ο γεωργικός κλάδος είναι πιο επίκαιρος από ποτέ και όπως καταγράφηκε και σε πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ, είναι γεγονός ότι αργά, αλλά σταθερά, νέοι άνθρωποι επιζητούν να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή, να επενδύσουν και να διαθέσουν τα προϊόντα τους, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

«Η αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα είναι ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας, καθώς διακρίνεται από υψηλή ποιότητα με σεβασμό στο περιβάλλον και στην αειφόρο ανάπτυξη, ενώ συνδυάζεται αρμονικά με τη Μεσογειακή διατροφή και την αναμφισβήτητη θετική επίδρασή της στην υγεία», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας πως «στη φετινή Agrotica θα φέρουμε σε επαφή τους εκθέτες της, με εμπορικούς επισκέπτες από 25 χώρες, οι οποίοι από σήμερα θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, ενισχύοντας με την παρουσία τους και την τοπική οικονομία».

Η έκθεση πλαισιώνεται από σημαντικές παράλληλες εκδηλώσεις μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν η 14η Συνάντηση Εθνικών Αγροτικών Δικτύων των Κρατών-Μελών και Περιφερειών της ΕΕ και το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Agrotica, που τιτλοφορείται «Νέες Καλλιέργειες και Τεχνολογίες στη Γεωργία ως Προοπτική Ανάπτυξης».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει ακόμη το σαλόνι «Γεύσεις και Εικόνες από την Ελλάδα» στο Περίπτερο 7, όπου με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρουσιάζονται οι δραστηριότητες των φορέων και τα τοπικά αγροτικά προϊόντα. Στο ίδιο Περίπτερο θα λειτουργεί και το Αγρόραμα, που είναι ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος, όπου συμμετέχουν μικρές εταιρείες και οικοτεχνίες του αγροτικού χώρου με στόχο την παρουσίαση επιτυχημένων πρακτικών από τους τομείς της παραγωγής, της μεταποίησης, των υπηρεσιών και των συλλογικών φορέων τοπικής ανάπτυξης.

Στη 14η Συνάντηση των Εθνικών Αγροτικών Δικτύων, που διοργανώνεται στις 2 Φεβρουαρίου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα συναντηθούν 80 εμπειρογνώμονες της αγροτικής ανάπτυξης απ΄όλες τις χώρες της ΕΕ. Η σχετική συνάντηση είναι κλειστή για το κοινό και η επιλογή της Agrotica για τη διοργάνωση της καταδεικνύει τη σημασία της έκθεσης για τις εξελίξεις στον αγροτικό κλάδο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι ομιλητές στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Agrotica, που αποτελεί μία συνδιοργάνωση της HELEXPO και της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, θα θίξουν θέματα, όπως τα βιομηχανικά-αρωματικά φυτά, η βιολογική γεωργία, η μελισσοκομία, η καλλιέργεια της ροδιάς και τα προϊόντα της κα..

Να σημειωθεί ότι Χορηγός του Πανελληνίου Συνεδρίου της Agrotica είναι ο Όμιλος Πλαστικά Θράκης, ενώ Χορηγός Επικοινωνίας της 24ης Agrotica η Agrenda.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου