Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Χρειάζεται επιδότηση ο εξοπλισμός στα τρακτέρ

Να ενταχθεί μελλοντικά σε προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας «Αλέξανδρος Μπαλτζατζής», ως επιλέξιμη δαπάνη, η αγορά προστατευτικού εξοπλισμού στους
γεωργικούς ελκυστήρες προκειμένου να αποτρέπονται δεκάδες ατυχήματα κάθε χρόνο, συζητά μετά από πρόταση της Βουλευτού Επικρατείας Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μιλένα Αποστολάκη.



Έως τα τέλη του 2015, οι αγρότες της χώρας μας θα πρέπει σύμφωνα με υπουργική απόφαση να έχουν εφοδιαστεί με εγκεκριμένο προστατευτικό εξοπλισμό για τους παλαιούς γεωργικούς ελκυστήρες, προκειμένου να αποφεύγονται δεκάδες θανατηφόρα τροχαία. Ωστόσο, όπως επεσήμανε στην ερώτηση που κατέθεσε η κα. Αυγερινοπούλου, με αφορμή ακόμη ένα τραγικό περιστατικό, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απάντησε ότι δεν επιδοτείται η δαπάνη για την αγορά του απαραίτητου προστατευτικού εξοπλισμού, αλλά μόνο η αγορά νέου τρακτέρ.


Στην τηλεφωνική συνομιλία με την κα. Αποστολάκη, η κυρία Αυγερινοπούλου σημείωσε ότι στην ελληνική ύπαιθρο κυκλοφορούν χιλιάδες παλιά σε χρήση, τρακτέρ, και οι ιδιοκτήτες τους θα πρέπει για την αντικατάστασή τους, να δαπανήσουν τουλάχιστον 50 χιλιάδες Ευρώ. Η κα. Αποστολάκη συμφώνησε ότι θα πρέπει να διερευνηθεί η ένταξή της επιδοτούμενης αγοράς προστατευτικού εξοπλισμού για τα παλιά τρακτέρ σε κάποιο από τα προγράμματα του «Αλέξανδρος Μπαλτζατζής».


Οι ελλείψεις των αναγκαίων προστατευτικών μέτρων στα αγροτικά μηχανήματα στοιχίζουν ακριβά σε ανθρώπινες ζωές. Το 2009, 40 αγρότες έχασαν τη ζωή τους, ενώ σοβαρά τραυματίστηκαν 72 και ελαφρά 233 σε συνολικά, 345 ατυχήματα. Το 2010, σημειώθηκαν 27 θανατηφόρα τροχαία με τρακτέρ, 5 άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά και 35 ελαφρά σε συνολικά 67 περιστατικά. Μόνο τους τρεις πρώτους μήνες του 2011 έχουν καταγραφεί θανατηφόρα περιστατικά στη Μεσσηνία, την Ηλεία, τη Λακωνία, τις Σέρρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου