Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Κυριαρχεί η βία και η αυτοδικία στην Αθήνα



  Στο καθεστώς της βίας και της αυτοδικίας, που επιτείνει την πρώτη, έχει παραδοθεί τις τελευταίες ημέρες η Αθήνα με αφορμή δύο εκ διαμέτρου αντίθετα γεγονότα, τα οποία πυροδοτούν και ανάλογες διαμαρτυρίες με πολύ σοβαρά επεισόδια. Το πιο ανησυχητικό όμως
είναι ότι όλα δείχνουν να έχει αρχίσει η εκκόλαψη του «αυγού του φιδιού» με ανυπολόγιστες συνέπειες, αν δεν υπάρξουν αυστηρά μέτρα τάξης.
Το πρώτο γεγονός είναι ο βαρύτατος τραυματισμός 31χρονου διαδηλωτή και το δεύτερο η δολοφονία ενός 44χρονου Ελληνα έξω από το σπίτι του. Από την άλλη η δολοφονία του 21χρονου από το Μπαγκλαντές ήδη ξεχάστηκε... Σαν να μην υπήρξε ποτέ ο άτυχος νέος.
Ομως, τα δύο πρώτα τραγικά γεγονότα είναι αυτά που εκμεταλλεύονται οι γνωστοί-άγνωστοι της άκρας Αριστεράς και της άκρας Δεξιάς συμπαρασύροντας και όσους πράγματι φοβούνται για την υποβάθμιση στις γειτονιές τους με αποτέλεσμα να ξεσπούν επί δικαίων και αδίκων.
Με τα προβλήματα αυτά στο σύνολό τους, που όμως έχουν άμεση σχέση με την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, θα ασχοληθεί το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει τη Δευτέρα, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού. Στη συνέχεια, αναμένεται να γίνουν σχετικές ανακοινώσεις.
Ωστόσο, σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα, επεισόδια σημειώθηκαν προχθές, μετά την έκδοση του έντυπου «Ε.Κ.», σε δύο εκ διαμέτρου αντίθετες πορείες στο αθηναϊκό κέντρο.
Η πρώτη ξεκίνησε από τον τόπο δολοφονίας του 44χρονου, Μανώλη Καντάρη, και κατέληξε στο Δημαρχείο Αθηνών, μετά από πολλές διακοπές προκειμένου να ξυλοκοπηθούν ανύποπτοι μετανάστες που βρίσκονταν στο δρόμο των διαδηλωτών.
Σε αυτή, τη δεύτερη πορεία, έγιναν και τα πιο σοβαρά επεισόδια, καθώς υπήρξαν δεκαπέντε τραυματίες από τις συμπλοκές μεταξύ ακροδεξιών και αλλοδαπών.
Η πλειοψηφία των τραυματιών είναι αλλοδαποί.
Ωστόσο, ανάμεσά τους και ένας Ελληνας συνταξιούχος, που δεν είχε σχέση με καμία διαδήλωση, αλλά δέχθηκε επίθεση με ξύλα κοντά στην πλατεία Βικτωρίας από αλλοδαπούς, επειδή φορούσε ένα καπελάκι με την ελληνική σημαία.
Από τα συγκεκριμένα επεισόδια ακροδεξιών με αλλοδαπούς προσήχθησαν 47 άτομα, από τους οποίους 40 είναι Ελληνες και 7 αλλοδαποί. Κανείς όμως με αιχμηρό εργαλείο, όπως επισημάνθηκε χθες στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αν και οι δράστες αυτοί αποτυπώθηκαν σε φωτογραφίες.
Η δεύτερη, στην οποία συμμετείχαν αντιεξουσιαστές, ΣΥΡΙΖΑ και διάφορες εξωκοινοβουλευτικές ομάδες της Αριστεράς, ξεκίνησε λίγο μετά τις 7 το βράδυ, από τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου προς το Σύνταγμα. Σύνθημά της η βία των αστυνομικών που έστειλε στο νοσοκομείο βαριά τραυματία τον 31χρονο Γιάννη Καυκά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι εκπρόσωπος της οργανωτικής επιτροπής κάλεσε τα ΜΑΤ να απομακρυνθούν για να μην προκαλούν! Οι δυνάμεις των ΜΑΤ ακολούθησαν διακριτικά και από μακριά την πορεία, καθ’ όλη την διάρκειά της μέχρι και το Σύνταγμα, όπου και ολοκληρώθηκε. Εκεί όμως, ορισμένοι άρχισαν να πετούν πέτρες κατά των αστυνομικών, και αυτοί απάντησαν με περιορισμένη χρήση χημικών.
Ελεγχόμενη η κατάσταση του τραυματία
Στο μεταξύ, «η κατάσταση του νοσηλευομένου βαρέως πάσχοντος τραυματία παραμένει ελεγχόμενη και ως τώρα έχουν αποφευχθεί αξιόλογες επιπλοκές», αναφέρει το ιατρικό ανακοινωθέν για τον 31χρονο Γιάννη Καυκά.
Ο τραυματίας παραμένει διασωληνωμένος υπό φαρμακευτική καταστολή και μηχανικό αερισμό και σήμερα θα διενεργηθεί νέα αξονική τομογραφία και θα ληφθούν αποφάσεις σχετικές με τη συνέχιση της θεραπείας, προσθέτει στην ιατρική ανακοίνωση.
Αντιδράσεις
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, είχε καλέσει χθες το πρωί τους ανώτατους αξιωματικούς και των τριών Σωμάτων Ασφαλείας, κυρίως για τη στάση των αστυνομικών στις διαδηλώσεις.
«Υπάρχει εμφανές δημοκρατικό έλλειμμα στα Σώματα Ασφαλείας. Η αυθαιρεσία ενδημεί εντός των Σωμάτων Aσφαλείας» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπουτσής τονίζοντας πως «η σχέση εμπιστοσύνης προς τα Σώματα Ασφαλείας δεν υπάρχει σήμερα και αυτή η δυσπιστία μέχρι ενός σημείου είναι δικαιολογημένη».
Αφού, πάντως ανέφερε πως «δεν έχουμε ούτε και τώρα το δικαίωμα να επιτρέψουμε να εγκλωβιστεί η Ελλάδα στο φόβο. Δεν μπορούμε να ατενίσουμε με αισιοδοξία το μέλλον εάν η κοινωνία μας οργανώνεται με βάση το φόβο και την ανασφάλεια των πολιτών...», επισήμανε: «Πρέπει να προχωρήσουμε σε μία δέσμευση των στελεχών των Σωμάτων: Να μη μένει κανείς ατιμώρητος για επιλογές που προκαλούν το κοινό αίσθημα και βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον».
Από την πλευρά της ΝΔ, ο εκπρόσωπος Τύπου, Γιάννης Μιχελάκης, χαρακτήρισε ως «απελπιστική» την κατάσταση, καθώς «μικρές μειοψηφίες έχουν καταντήσει το κέντρο της πόλης εμπόλεμη ζώνη, ενώ η κυβέρνηση παρακολουθεί παράλυτη και σχολιάζει τα γεγονότα σαν ανεύθυνος παρατηρητής».
Υπενθύμισε, τέλος, τη δέσμευση του Αντώνη Σαμαρά, σύμφωνα με την οποία η ΝΔ μόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου θα καταργήσει το νόμο του ΠΑΣΟΚ για την ιθαγένεια και θα εφαρμόσει τη δική της πολιτική.
Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμμαχίας, η πρόεδρός της Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, είπε πως «το κέντρο της Αθήνας είναι πλέον μια κόλαση».
Σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη, που υπήρξε και δήμαρχος της Αθήνας την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων χρειάζονται τρία πράγματα μαζί: «Πρώτον, μια ισχυρή παρουσία της Αστυνομίας. Αλίμονο αν αφήσει σε λούμπεν, αναρχικούς, ακροδεξιούς, φασιστοειδή ή οτιδήποτε άλλο τη διαχείριση του κέντρου της Αθήνας. Δεύτερον, πρέπει επιτέλους να μπούμε στη λογική του επαναπατρισμού. Δεν μπορεί να λειτουργήσουμε άλλο. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι παράλυτη. Δεν έχει κάνει κανενός είδους προσπάθεια. Και τρίτον, να εφαρμοστεί ο νόμος και σε όλους αυτούς τους Ελληνες που χρησιμοποιούν τα σπίτια τους και καλούν τους μετανάστες να μένουν μέσα με 60 ή 40 ευρώ ή δεν ξέρω πόσο το κεφάλι. Να επιβληθεί και εκεί ο νόμος. Αν η Ελληνική Πολιτεία δεν εφαρμόσει το νόμο της Δημοκρατίας, τότε βεβαίως τα πράγματα θα πάνε πάρα πολύ άσχημα». Καταλόγισε τέλος ευθύνη και στο δήμαρχο Αθηναίων, ο οποίος «πρέπει να πιέσει την κυβέρνηση. Να σηκώσει το ανάστημα του δημάρχου Αθηναίων και να πει ‘φτάνει πια’...».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου